3 érdekesség az idén 50 éves Tisza-tóról

1973. május 16-án adták át hivatalosan a Tisza-tavat, azaz leánykori nevén a Kiskörei-víztározót. A tó létrehozása óriási hatást gyakorolt mind az itt élő emberek, mind pedig az itteni állat- és növényvilág életére – erről hoztunk most három érdekességet.

  1. 100 éve született meg a Tisza-tó ötlete

Mint tudjuk, Széchenyi István és Vásárhelyi Pál volt az a két személy, akik szabályozták a Tiszát. Széchenyi egyik külföldi útja során Franciaországban tapasztalta, hogy az ott élők a vízszabályozásnak köszönhetően mennyivel jobb minőségű búzát tudnak termelni és az egyre növekvő városokat sokkal könnyebben ki tudja szolgálni és ezt a jó példát haza hozta magával.

Épül a vízlépcső. Fotó: KÖTIVIZIG

 

A Tisza szabályozásának folyamata mintegy 150 évig tartott: rengeteg kanyarulatot vágtak le belőle, töltéseket építettek ki, a kétoldalon megrekedt vizeket lecsapolták és a kapott földterületet művelés alá vonták. A 20. század elején, a Trianoni békeszerződés megkötése után születtek meg a tervek arra vonatkozóan, hogy hol lehetne vízlépcsőket, vízerőműveket építeni, amelyek a duzzasztott folyószakaszon biztonságos hajóutat is jelentenének, illetve az innen kiépített öntözőcsatornákon keresztül lehetne ellátni az Alföldet öntözővízzel.

 

  1. Modellezték a Tisza-tavat

A kiskörei vízlépcső és a hozzá tartozó gátak megépítése 1967 októberében kezdődött: a kivitelezés az Országos Vízügyi Beruházási Vállalat (OBIVERV) beruházásában történt meg (főmérnöke: Szántó Miklós), míg a tervek a VIZITERV mérnökei által (főtervező Dóra Tibor) készültek. A Tisza-tó létrehozása is az ötéves terv része volt és már 1960-ban megrendezett Mezőgazdasági kiállításon bemutatták a tóról készült modellt.

A kiskörei vízlépcső makettje az 1960-as mezőgazdasági kiállításon. Fotó: Fortepan/UVATERV

 

 

  1. A Tisza-tó vízszintjei

A vízlépcső átadása után nem egyből engedték rá a Tiszát a kijelölt tározóterületre, hanem fokozatosan. Az első tervek szerint három lépcsőben duzzasztották volna fel.

A Tisza a régi (fent) és az új medrében (a vízlépcsőn át) egyszerre folyik. Fotó: KÖTIVIZIG

 

Az első igen sikeres volt – 24 millió m3 vizet tudtak tározni és még sok szárazulat volt a területén -, ezzel egyidőben egyre többen fedezték fel az idegenforgalmi hasznosítását is, de a Tiszai Vegyi Kombinát, valamint a Körös-völgy nagyobb mértékű vízpótlása érdekében is megkezdődött a második duzzasztási szint beállítása. Ezzel 1978. és 1984. között 1,5 méterrel emelték meg a vízszintet. Ehhez ki kellett építeni a töltéseket, szivárgó csatornákat és a tárazott víz mennyisége 96-116 millió m3-re emelkedett, míg a vízszint 700 cm lett.

A harmadik duzzasztási szint végül nem valósult meg, de ha meg is történt volna, akkor a ma látott szigetek mind eltűntek volna.

TIPP: Idén rengeteg programmal vár az 50 éves Tisza-tó!

Jubileumi évet ünnepel a tó, amihez apartmanparkunk is kapcsolódott és kerékpáros, valamint horgászversennyel is várunk benneteket! Addig is nézzetek szét Tisza-tavi, vízparti szálláshelyeink között!

…na és még rengeteg szuper dologgal, de ezeket egyelőre nem áruljuk el! 😉 

Ha nem szeretnétek lemaradni a Tisza-tó első apartmanparkjának és a Tisza-tónak a legfrissebb híreiről, programjairól, akkor kövessetek bennünket Facebookon, Instagramon és TikTokon is!

Épül a vízlépcső. Fotó: KÖTIVIZIG