Tisza-tavi bringakörök

A Tisza-tavi kirándulás kihagyhatatlan programja a tó körbetekerése. A kisebbik kör 65, míg a nagyobbik kör 95 kilométer hosszú. Nem kell megijedni, átlagos kondival is megtehető a kisebbik táv is, ami megannyi érdekességet, látnivalót, élményt tartogat!

A klasszikus kiskör – 65 km

A Tisza-tó körbetekerése egy kötelező programnak kell legyen, de nem kell megijedni a 67 km-es távjától, hiszen egy nap alatt előzetes felkészültség nélkül is lehet teljesíteni. Az egyik kedvelt és ajánlott kiindulási pont a kiskörei Tisza-tó Apartman Hotel, ahol különféle bringák kölcsönzésére is van lehetőség, így nem kell magunkkal cipelni. Aki viszont mégis ragaszkodik a saját bringájához, annak is ajánljuk ezt az indulási pontot, hiszen a nagy, tágas parkolóban találni parkolóhelyet.

Innen a Ring-a-tó strand felé érdemes venni az irányt: a büfében finom harapnivalókkal lehet feltölteni a hátizsákot vagy hideg innivalóval a kulacsot, de az öltözőket használva a bringás ruhába is át lehet itt öltözni.

A Tisza-tó kerülő biciklisek általában az óramutató járásával ellenkező irányba szoktak indulni, de persze a másik irányt is lehet választani. Az utat nem lehet eltéveszteni: csak az aszfaltozott gáton kell végig menni, át a kiskörei vízlépcsőn (azaz az üzemi hídon), illetve a Tiszafüredet és Poroszlót összekötő kerékpáros hidakon. Érdemes tudni, hogy a Tisza miatt jellemzően északi szél fúj a gáton, de ezt nem szabad összekeverni a menetszéllel!

Érdemes reggel elindulni és egy egész napot rászánni a bringázásra, hiszen a gátról elénk táruló látvány és az éttermek, büfék, bisztrók ínycsiklandozó illata megállásra fog késztetni. Aki nyáron indul útnak, annak érdemes fürdőruhát is a hátizsákba dobnia, mert a legtöbb strandon egy órát ingyenesen fürödhetnek a bringával érkezők – erről azért érdemes előzetesen tájékoztatást kérni!

A nyári bringázás során ne feledkezzünk meg a fejfedő, a naptej és a napszemüveg használatáról sem!

A klasszikus nagykör – 95 km

A Tisza-tó teljes körbetekerése mintegy 30 km-rel többet jelent. Az út során a Tiszán komppal kell átkelni. Poroszlóról indulva a gáton Négyes, majd Tiszavalk és Tiszabábolna felé kell venni az irányt, innen pedig Tiszadorogmánál komppal kell átkelni a kompon az egyeki oldalra. Érdemes tudni, hogy a nagykör nyugati oldalán a gát murvás földút, de a keleti oldal már jó minőségű betonút.

Főként azoknak ajánljuk ezt a kört, akik szeretnének egy kicsit elvonulni a tömegtől és inkább csendesebb helyen tekernének.

Érdemes ide is fürdőruhát vinni magunkkal és indulás előtt tájékozódni kell a kompok indulásának időpontjairól is, mert magas vízállásnál nem szoktak üzemelni.