Programok

A Tisza-tó kilátói

Az egyik legszuperebb program, ha madártávlatból figyeljük a környéket. Az alábbiakban bemutatjuk a Tisza-tó kilátóit és azt is, hogyan tudsz oda eljutni.

Kisköre

A kiskörei kikötő mellett már messziről látszódik a 2021-ben épült kilátó, ami két, egymás felé fordított csónakot szimbolizál. A Körei Kikötő mellett álló lábasházak kilátójának tetejéről egészen a vízlépcsőig is ellátni, de aki távcsövet ragad, az messzebbre is kémlelhet. A kilátót a MAHART építtette, így nemcsak a nyaralóhajózás kapott itt irodát, hanem a vízirendészet is.

Megközelíteni autóval, biciklivel, de a mellette lévő kikötő miatt akár vízen is lehetséges.

Tiszanánai Álompart kilátója

Tiszanána kikötőjének és strandjának bejáratánál egy kilátó épült, ahonnan a Tiszát, valamint a gátat lehet belátni. A kék kilátótoron már messziről látható a vízitúrázók számára, akik a hangulatos kikötőben léphetnek a szárazföldre, hogy aztán a magasból szemlélődjenek.

Megközelítés: csónakkal, autóval, biciklivel

Óhalászi-sziget

A Tisza-tó egyik legérdekesebb szigete az Óhalászi, amit egy védett patkó alakú holtág ölel. A sziget „csúcsán”, azaz az északi felén található a kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk a Poroszlói-medencére. Érdemes a kilátó mögötti csapáson is sétálni körülbelül 100-200 métert, hiszen a végén az egykori, 1876-ban elpusztult halászfalu megmaradt 1848-as kőkeresztjét és a pusztulásáról szóló ismertetőt is elolvashatjuk.

A kilátót csak vízen lehet megközelíteni, előtte egy 2-3 csónak befogadására alkalmas kikötő található.

Tisza-tavi Vízisétány

A Poroszlóról, csak csónakkal megközelíthető vízisétány 1500 méteres pallóútjának végén található a kilátó, ahonnan a Poroszlói Kis-Tiszát, az érintetlen nádast, sőt akár még a Tisza-tó madarait is megpillanthatjuk.

Megközelíteni csak csónakból lehet.

Fattyúszerkő kilátó

A kilátó Poroszlóhoz van közel és a Csapói Holt-Tiszán található. Kikötni egy stégen lehet, ahol egy kis pihenőt is kialakítottak a fáradt vízivándorok számára. Egy pallóút vezet innen a kilátóig, aminek tetejéről a Poroszlói-medencét, illetve a Csapói Holt-Tiszát lehet belátni, sőt akár a még a névadó madarat: a fattyúszerkőt is meg lehet figyelni.

Megközelítés: csónakkal Poroszlóról

Bölömbika kilátó

A kilátó csak vízről közelíthető meg, ami 2021. egyik legnépszerűbb látnivalója volt és ugyanebben az évben az Aktív Magyarország szavazásán az Év Kilátója címet is elnyerte. A Fattyűszerkőhöz hasonlóan ez is csak vízről közelíthető meg, ám ez olyannyira, hogy teljes egészében a kilátó alá kell lavírozni a csónakkal, ahol a kikötőt alakították ki. Innen egyből a kilátó deszkáira léphetünk.

A Bölömbika kilátóta Ravasz-hátnál kell keresni egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen.

Megközelítés: csónakkal, Újlőrincfalváról

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény

A Szabics Kikötőből érhető el a tó egyik legkedveltebb tanösvénye, ahol két kilátóból is a távolt lehet kémlelni. A Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény testközelből ismerhetjük meg a növény- és állatvilágot, míg az innen elérhető Örvényi Pákász Tanösvényen az egykoron itt élő emberek mindennapjait is. Az utóbbi igazi láptúra, ahova csak gumicsizmában lehet bejutni.

Megközelítés: autóval vagy biciklivel, amit a kikötőben lehet hagyni.

A Tisza-tó tanösvényei

A Tisza-tó közvetlen közelében három tanösvényt is lehet találni. Kettő Tiszafüreden, míg egy Poroszlón található. Ismerd meg ezeket, hogy jobban képbe kerülj a környező élővilággal!

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény

Tiszafüreden a Szabics Kikötő és Szabadidőpartról érhető el a Tiszavirág Ártéri Sétaút, ami egy körülbelül 2-3 kilométer hosszú tanösvény, amit végig járva a tó növény- és állatfajait ismerheted meg. Az óriási puhafás ligeterdő fái alatt sétálva egyből magával ragad a tó varázslatos, meseszerű miliője. Az élményt fokozza, hogy az Örvényi Pákász hétmérföldes csizmáját is érdemes a lábadra húzni, majd egy kötélcsónakkal áthúznod magad a túlpartra. Itt kezdetét veszi a láptúra, és hol pallóra, hol pedig a sárban kell a gumicsizmádban egyensúlyoznod, hogy végig érj, miközben megismered az egykoron itt élt mocsári emberek: a pákászok mindennapjait.

Tisza-tavi Vízisétány

A poroszlói Tisza-tavi Vízisétány egy 1500 méter hosszú pallóúton kísér végig és mutatja be a tó legjellegzetesebb élőlényeit. Az út nádasok közt vezet a víz felett, a végén pedig egy kilátóból csodálhatjuk meg a Poroszlói Kis-Tiszát.

Górési és a Fekete-réti Tanösvény

Tiszafüredtől kissé távolabb, az Egyek-Pusztakócsi mocsarak világában található a Górési és a Fekete-réti Tanösvény. A Hortobágy szélén lévő tansövények a hajdani pusztai világot mutatják be. Gyalog vagy akár kerékpárral is megközelíthető a terület, de a terület és az itteni élővilág védelme miatt érdemes az autót a parkolóban hagyni. A Górés tanya hajdanán tanyaiskolaként működött, most madárrepatriáló telep működik a helyén. Szabadtéri röpdékben azokat a madarakat lehet közelebbről megismerni, amelyek nem helyezhetőek vissza a természetbe a korábban szerzett sérülésük vagy egyéb okok miatt. Emellett található a Fekete-réti mocsár, ami szintén pallóúton vezet egy madármegfigyelő toronyig, ahonnan megfigyelhetjük a környék madarait.

Megközelítés: a Kaparó csárdával szemközti parkolóból. Mivel esős időben igen zordak az útviszonyok (akár igen nehezen megközelíthető), ezért érdemes a csárdában felvilágosítást kérni a bejutással kapcsolatban!

Szélkiáltó tanösvény

Kicsit távolabb, Tiszabábolnánál található a Szélkiáltó Tanösvény, ami a hegyek lábánál elterülő Kis-Hortobágynak nevezett területen kalauzolja el a kirándulókat, akik megcsodálhatják a környék páratlan diverzitását.

További részletek itt: https://www.bnpi.hu/hu/tura/szelkialto-tanosveny

Lombkorona Sétány

Karcagra is érdemes ellátogatni, ahol a Lombkorona Sétány mintegy 2000 méteres útja a fák lombkoronája mellett halad. Ha csendben, nesztelenül lépkedünk és ha szerencsénk van, akkor igen közelről is megfigyelhetjük az erdőben élő madarakat. A sétány végén lépcsőn vagy akár csúszdán is visszaérkezhetünk a földre. Remek családi program: az utat interaktív játékok színesítik, de játszótér is megtalálható mellette, valamint a rövidsége miatt a kisebb gyerekek számára is könnyen teljesíthető.

Csónaktúra – avagy merre indulj tőlünk!

Nemcsak a Tisza-tó északi része alkalmas a csónakázásra, hanem a déli is: itt a vadregényes öblítőcsatornák mellett az Abádszalóki-medence óriási, nyílt vize, valamint az élő Tisza is tárt karokkal várja a látogatót. A mintegy félnapos csónaktúra kihagyhatatlan program!

 

A Tisza-tó Apartman Hoteltől bérelt motorcsónakkal vagy kajakkal először észak felé kell indulni, a Tisza folyásirányával szemben. Ez elsőre talán ijesztőnek hangozhat, ha magunk evezünk, de legalább letudjuk a táv nehezebbik felét és innen már könnyebb lesz. Ha felpakoltunk enni-és innivalóból, valamint kellő mennyiségű folyadékot is tettünk el, Tiszanána felé fogjuk venni az irányt.

Tiszanána kikötője egy kis öbölben található, ami mellett az Álompart nevű, meseszerű strandot lehet megtalálni, amelyet Tréfás Miklós szobrászművész tervezett. Az idilli strandon kézikomp segítéségével húzhatjuk át magunkat egy kis szigetre, míg onnan egy másikra fahídon át sétálhatunk. A mellett álló kikötő egy belső öbölben található, amelyet messziről a bejáratánál elhelyezett kilátótorony jelez.

Miután kifutott a csónakunk a kikötőből, először az elő Tiszán találjuk magunkat, míg szemben a Telekháti sziget húzódik. A Tisza folyásával megegyezően kell néhány száz métert haladnunk, majd jobb oldalon a III-as öblítőcsatornán kell bemennünk. Ez keresztül vezet az imént látott Telekháti szigeten, ami a Tisza-tó legdélebbi szigete. Ide rendszeresen járnak horgászok a jó kapás reményében, illetve a gyalogos kirándulások kedvelt helye szokott lenni a vadregényes, ártéri fás és madárcsicsergős erdőivel. Ha találunk egy remek kikötési lehetőséget, akkor érdemes itt megállni és esetleg piknikezni – de szigorúan csak akkor, ha a keletkezett szemetet magunkkal visszük!

A sziget mögött, azaz az abádszalóki oldalon megfigyelhetjük a tó állat- és növényvilágát: a parti nádasból madarak úszhatnak ki elénk, a vízben sulyom található, a partmenti fák törzse alól bakcsók, gémek röppennek fel. Jó, ha magunkkal viszünk egy távcsövet is, hiszen így könnyebben szemügyre vehetjük a tó szárnyas lakóit.

Innen Kisköre felé kell venni az irányt, de előtte egy meglepetéssel is vár a tó. Ha a III-as öblítő után jobbra fordulunk és a part élét követjük a II-es öblítőcsatorna felé, akkor egy kis belső tóhoz érkezhetünk. Madártávlatból igen jól néz ki, de ne búslakodjuk, ha esetleg a nádfal miatt nem találjuk meg a bevezető utat – ezért érdemes az év más időszakában is megpróbálnunk bejutni.

Innen a szárazföld mellett haladva az I-es öblítőcsatornához érhetünk el, aminek a túloldalán már ismét Kisköre vár bennünket.

Óhalászi-sziget: a Tisza-tó legtitokzatosabb szigete

A Tisza-tó egyik szigetén hajdanán állott egy falu: Tiszahalász, ami szolgáltatófaluként főként halászattal foglalkozott egészen 1876-ig, amikor a tiszai ár a földdel tette egyenlővé a paticsházakból álló települést.

Az Óhalászi-sziget kilátóját már messziről észre lehet venni. Ha követjük a mellette futó ösvényt, akkor eljutunk az egykori temetőhöz, ahol a ma is látható kőkeresztet állították fel. Itt, ezen a területen nem sok elhunyt tiszahalászi lakost találnánk a föld alatt, mert ez már új temetője a településnek: a korábbi az 1800-as évek elején betelt.

Maga a településmag jóval délebbre található, ahova igen nehéz, sőt sokszor lehetetlen bejutni. A sziget belseje teljesen érintetlen, bent mocsarak, fák, bokrok találhatóak. És néhány épületmaradvány, hiszen az 1900-as évek elején itt mezőgazdasági épületek álltak. Sokan tévesen mondják azt, hogy a falu egykori házainak maradványait lehet fellelni – ez nem igaz, mert a sárból és nádból készült házakat az 1876-os tiszai áradás könnyedén elmosta.

A faluban élők halászattal foglalkoztak: a folyó temérdek munkát adott nekik. Mivel a Tisza szabályozása előtt a környék mocsaras volt, áradáskor sokszor zárta el a külvilágtól az itt élőket. Ahogy megkezdődött az árvízszabályozás, úgy váltak az áradások egyre komolyabbakká, hiszen a gátak közé szorított Tiszának nem volt elegendő helye, így a vízzel vált egyenlővé Tiszahalász is. Az itt élőket Hartl Ede építész, uradalmi bérlő menekítette ki, akik Schlauch Lőrinc püspök birtokán kaptak lehetőséget a letelepedésre. AZ új községük neve pedig a ma is álló Újlőrincfalva lett.

Mit látogathatunk meg ma? A sziget bejárható részén egy 1848-as kőből készült emlék fogad bennünket, tetején egy kovácsoltvas kereszttel, egy zászlóval és a sziget történetéről szóló tájékoztató táblával. Az 1848-ban állított kőkereszt talán az egyetlen dolog, ami megmaradt Tiszahalászból.

Ha érdekel a sziget részletes története, akkor azt az I Love Tisza-tó oldalán elolvashatod: https://ilovetiszato.hu/2020/07/28/majdnem-atlantisz-sorsara-jutott-a-tisza-tavi-falu-tiszahalasz-megmutatjuk-belulrol/

Tisza-tavi Madárrezervátum: látogass el a tó legcsodálatosabb részébe!

A Tisza-tavi madárrezervátum a Tisza-tó egyik leggyönyörűbb helye, ahol megannyi védett madár rendszeresen költ. Ide csak a természet felé mutatott kellő alázattal érdemes belépni és kerülni kell minden hangoskodást. Egy Tisza-tavunk van, vigyázzunk rá!

 

A Tisza-tavi madárrezervátum a tó mintegy felét teszi ki. Területileg két részre lehet osztani: az egyik a 33-as úttól északra, a Tiszavalki-medencében található (ezt nevezzünk Tiszafüredi madárrezervátumnak), míg a másik a 33-as úttól délre eső szakaszt jelenti, aminak a határai a Poroszlói-medence, az 5-ös öblítőcsatorna környéke a Tisza jobb partjáig, emellett az Óhalászi-sziget környéke, a Kozma- és Balázs-fokok, valamint a Kis-Tisza területe.

A Tisza-tó (a víztározó) létrejöttekor már 1973-ban védetté nyilvánította hazánk akkori kormánya a Tiszafüredi madárrezervátumot. A madárrezervátumban – a tó többi részéhez hasonlóan – régi árterek, holtágak voltak, ami számos madárnak adott otthont. Sokáig időbeli korlátozás volt, azaz a költési időszakban tilos volt bemenni, ám ez 2003. után enyhült, így ma csak környezetvédelmi korlátozások maradtak érvényben.

A madarak megfigyelésére egyébként sem a hangos és zajos motorcsónakos túra a legalkalmasabb, hanem célszerű kézzel hajtottal bemenni, hogy „karnyújtásnyira” lehessünk a madarakhoz. Aki egyéb okokból mégis a motorcsónakos mellett döntene, akkor figyelembe kell vennie azt a korlátozást, hogy maximum 4 kW-os, azaz 5 LE teljesítményű motorral lehet csak bemenni.