Indul a Tisza-tó expressz: mutatjuk, hogyan juthatsz el a Tisza-tóra vonattal

Március 11-én indul a Tisza-tó expressz, azaz a közvetlen kerékpáros vonatjárat a Tisza-tóra. Mutatjuk, hogyan juthatsz el hozzánk!

A fővárost a Tisza-tóval összekötő Tisza-tó expressz közvetlen járatként március 11-től május 21-ig és szeptember 2-ától novemberig hétvégén és ünnepnapokon; május 22-étől nyár végéig pedig naponta közlekedik a Keleti pályaudvarról, Tiszafüredet érintve Balmazújvárosig.

Így juthatsz el a Tisza-tóra és hozzánk, Kiskörére vonattal. A nagyításhoz kattints a képre! Kép: MÁV

A Tisza-tó expressz

A Tisza-tóhoz 2021-ben indult a Tisza-tó expressz, ami tavaly óta már meghosszabbított útvonalon, Tiszafüred érintésével Balmazújvárosig közlekedik.

Ez a járat közel 50 – igény esetén bővíthető – kerékpárhellyel szolgálja az utasokat. A Tisza-tóhoz történő vasúti utazáshoz ajánlott a Tisza-tavi kerékpárjegy igénybe vétele, mellyel bármely magyarországi vasútállomásról egységes és kedvező áron szállítható a kerékpár a Tisza-tóhoz vezető 3 vasútvonal bármely állomásáig és vissza.

2022-ben a Tisza-tavi kerékpáros utazások száma 21 ezer volt, 7710 darab Tisza-tavi kerékpárjegyet értékesített a MÁV-START.

A Tisza-tóra vonattal

A Cívis InterRégió vonatok révén átszállással többek között Szolnokról és Debrecenből vált egyszerűbbé a Tisza-tó elérése, hiszen a fővonalon immár korszerű, alacsonypadlós, kerékpáros férőhelyekkel rendelkező FLIRT motorvonatokkal lehet utazni.

Az újdonságok közül kiemelhető, hogy 2022 vége óta Budapestről már óránként közvetlenül elérhető Gyöngyös a Mátra InterRégió vonatokkal, az akadálymentes FLIRT vagy emeletes KISS motorvonatok 6-12 kerékpárhely áll az utasok rendelkezésére.

Vonattal és kerékpárral a Tisza-tó körül. A nagyításhoz kattints a képre!  Kép: MÁV

Népszerű a kerékpárszállítás

A fejlesztéseknek köszönhetően 2022-ben a MÁV-START járatain országszerte csaknem 1,2 millióan szállítottak kerékpárt vasúton, ami 18 százalékkal haladta meg a 2021-es biciklis forgalmat.

Ezzel az elmúlt évek legjobb eredménye született meg: 2019-ben 880 ezren, 2020-ban 917 ezren, 2021-ben pedig 1 millióan vonatoztak bringával. A Balatonnál például 20 százalékkal több biciklit szállítottak vasúton az előző évhez képest.

A kerékpárszállítás mellett az utasok úgy is egyre jobban ki tudják használni a kombinált zöld közlekedés előnyeit, ha kerékpárjukat az állomásokon hagyják.

Országszerte mintegy 2000 kerékpár tárolására alkalmas, fedett, bekamerázott B+R kerékpártároló épült az utóbbi időben, kiemelten Budapest elővárosaiban.

A jelenleg működő 10 elővárosi vasútvonalon mintegy 80 állomáson áll rendelkezésre színvonalas B+R tároló, nagyságrendileg 4000 férőhellyel.

Fotó: MÁV

 

A kerékpáros turizmus, valamint a bringások ingázásának elősegítése régóta a vasúttáraság prioritásai között szerepel.

Hazánk rendelkezik Európa egyik legsűrűbb vasúthálózatával, 2021-ben pedig az Európai Kerékpár Szövetség rangsora alapján a MÁV-START kerékpáros szolgáltatása a 4. helyezést érte el. A kedvező feltételeknek és a szolgáltatás iránti igény folyamatos növekedésének hozományként, a tavalyi fejlesztések során nagy hangsúlyt kapott a kapacitásbővítés növelése, valamint a turisztikailag kiemelt régiók szezonális kiszolgálása.

Tavaly elkészült a 8. regionális kerékpárszállító kocsi, így a fővonalak mellett a mellékvonalakon, helyi forgalomban is nagyobb mennyiségű kerékpár szállítására nyílt lehetőség. A Tisza-tavi, a kelet-börzsönyi és a nyugat-mátrai térség mellett már a Balaton északi partján közlekedő személyvonatok is közlekedtek ilyen kocsikkal.

A MÁV sajtóközleményét itt olvashatod tovább!

 

Mégsem hoznád magaddal a kerékpárodat?

A Tisza-tó felfedezéséhez kerékpárt is tudtok nálunk kölcsönözni, a részleteket itt találjátok!

Ha nem szeretnétek lemaradni a Tisza-tó első apartmanparkjának és a Tisza-tónak a legfrissebb híreiről, programjairól, akkor kövessetek bennünket Facebookon, Instagramon és TikTokon is!

Nézzetek szét szabad időpontjaink között és foglaljátok le a számotokra legtökéletesebb Tisza-tavi szállást apartmanparkunkban!

Fotó: MÁV